Jan 14, 2013 - Clinic    4 Comments

CASTRAREA CHIMICĂ – AVANTAJE ŞI OPŢIUNI

Carnivorele domestice reprezintă latura dominantă a animalelor de companie, iar legătura între acestea şi proprietari este extrem de strânsă.

De cele mai multe ori, abordarea chirurgicală a afecţiunilor de natură ginecologică este extrem de greu acceptată de către proprietari, o alternativă medicală fiind mai mult decât binevenită. De asemenea, există numeroase stări patologice care împiedică abordarea chirurgicală a acestor probleme, iar existenţa unui tratament mai puţin invaziv reprezintă un mare beneficiu în managementul afecţiunilor.

Reproducţia carnivorelor de companie s-a dezvoltat în urma interesului crescând al proprietarilor de a obţine produşi de concepţie de valoare, iar patologia aparatului genital mascul şi femel prezintă, în acest context, o importanţă deosebită. Entităţile morbide care conduc la intervenţii chirurgicale cu efect definitiv şi ireversibil asupra reproducţiei reprezintă o dominantă a acesteia.

Căţeaua este o femelă preponderent diestrică (2 cicluri pe an), femelele de talie mare fiind monoestrice (un singur ciclu estral pe an). Pubertatea se manifestă la 6-12 luni. Durata ciclului sexual prezintă o mare individualitate de specie sau rasă (5-10 luni). Particular pentru acestă specie noţiunea de perioadă de călduri defineşte întreaga fază foliculară. Proestrul durează între 7-10 zile, iar estrul 5-11zile. Căldurile durează aproximativ 21 zile, considerându-se ziua 0 prima zi în care apar scurgeri sangvinolente, iar ziua 21 ultima zi în care femela acceptă masculul. Diestrul este foarte lung, de aproximativ 2 luni, fiind urmat de un anestru destul de lung, cu durata cuprinsă între 2 şi 7 luni (O parte din autori preferă denumirea de metestru progresiv şi metestru regresiv în loc de diestru). Ovulaţia se produce spontan în timpul estrului între ziua 9 şi 12 de la începutul căldurilor.

Pentru depistarea momentului optim al ovulaţiei se realizează frotiuri vaginale sau determinări hormonale. Clinic, în faza foliculară se evidenţiază edemul vulvei şi o scurgere sangvinolentă ce treptat va deveni muco-sangvinolentă, iar la începutul estrului poate deveni chiar mucoasă. Durata gestaţiei este de 58-72 zile, cu o medie general acceptată de 60-63 de zile. Ciclul sexual se manifestă pe întreaga perioadă a vieţii, fiind uşor mai rar spre finalul acesteia.

Masculii ating maturitatea sexuală înainte de maturitatea somatică şi pot realiza monte fertile încă de la 6 luni, până la finalul vieţii, cu o uşoară depreciere a calităţii spermei spre finalul acesteia. Datorită secreţiei de androgeni testiculari, prostata la câine are tendinţa de a creşte şi a se modifica pe tot parcursul vieţii.

Pisica este o femelă poliestrică de tip sezonier. Pubertatea se instalează între 6-10 luni şi este influenţată de greutatea corporală care trebuie să fie minim 1.8-2.5 kg, de rasă (rasele cu păr scurt şi metişii sunt mai precoce) şi de fotoperioadă. Ovulaţia este provocată de către actul montei şi apare la 12-36 de ore de la acesta. Perioada de călduri durează 7-14 zile, din care proestrul 3-4 zile şi estrul 4-10 zile. Post estru se poate întâlni una dintre următoarele situaţii: 1. dacă se realizează monta, ovulaţia şi fecundaţia, femela rămâne gestantă; 2. se realizează monta, ovulaţia, dar fără fecundaţie şi se instalează pseudogestaţia care durează maxim 50 zile şi este caracterizată prin liniştirea femelei datorită prezenţei corpilor galbeni (secreţie crescută de progesteron), apoi are loc involuţia corpilor galbeni concomitent cu formarea unui nou val de foliculi; 3. fără ovulaţie (fără împerechere) foliculii maturi rămân o vreme pe ovar după care regresează. În această situaţie nu se foloseşte termenul de metestru deoarece nu se organizează corpi galbeni (perioada de după atrezia foliculară este denumită interestru).

Masculii ating maturitatea sexuală înainte de maturitatea somatică şi pot realiza monte fertile încă de la 6 luni, până la finalul vieţii, cu o uşoară depreciere a calităţii spermei spre finalul acesteia.

Deoarece nu întotdeauna castrarea poate fi considerată o opţiune, a fost dezvoltat un medicament care constituie o alternativă medicală la intervenţia chirurgicală.

Pentru a putea fi uşor de administrat, medicamentul este oferit sub forma unui implant biocompatibil cu o administrare extrem de facilă. Acest implant va elibera substanţa activă în timp, într-un mod continuu şi precis, astfel încât implantul va fi activ o perioadă de timp determinată.

Implantul conţine o substanţă asemănătoare celei produse la nivel central şi va bloca mecanismele de eliberare a hormonilor care coordonează funcţia de reproducere la masculi şi la femele.

La canide, produsul se utilizează pentru inducerea temporară a infertilităţii la masculi sănătoşi, maturi sexual, necastraţi (castrare temporară hormonală). La femele, se utilizează pentru inducerea estrului, pentru suprimarea estrului în cazul în care dorim să realizăm controlul reproducţiei. Se foloseşte cu succes în anumite combinaţii pentru tratamentul incontinenţei urinare.

Locul de aplicare este între omoplaţi, subcutanat şi se administrează asemănător cu o injecţie subcutanată. Nu necesită anestezie şi nu rămân cicatrici postadministrare.

La câini, pentru inducerea temporară a infertilităţii, apar ca efecte asociate: reducerea concentraţiei sanguine a testosteronului, reducerea libidoului, reducerea dimensiunilor testiculelor – cu aproximativ 1/3, reducerea spermatogenezei.

La căţele, pentru inducerea estrului în anestru, se scoate implantul după o perioadă de aproximativ 3 săptămâni. Nu se implantează în diestru.

La căţelele la care se doreşte întârzierea primului estru se recomandă administrarea la vârsta de maxim 5 luni a implantului. Astfel, se poate întârzia pubertatea cu până la 24 luni. Nu există risc de HCGE sau piometru. Efectele sunt reversibile la finalul perioadei active a implantului.

Pentru suprimarea estrului şi controlul reproducţiei se administrează implantul, de preferat în diestru, întrucât concentraţia de progesteron este mare şi nu riscăm apariţia estrului. Riscurile tratamentului sunt reprezentate de apariţia chisturilor ovariene şi a piometrului.

Atât la câine, cât şi la căţea, reimplantarea se face la fiecare 5-6 luni.

Pentru tratamentul incontinenţei urinare, produsul se poate folosi atât singur, cât şi în combinaţie cu alte produse. Efectul poate dura de la 50, pâna la peste 700 de zile.

Avantajul este constituit de administrarea unică şi facilă a implantului.

La feline se foloseşte atât la motan, cât şi la pisică pentru inducerea temporară a infertilităţii şi a manifestărilor sexuale specifice şi în tratamentul cistitei idiopatice. Administrarea implantului este indicată atunci când întâlnim una din următoarele situaţii: risc crescut de anestezie, vârstă înaintată, insuficienţă cardiacă/renală, proprietarii nu doresc castrarea, când se doreşte folosirea la montă după un anumit interval de timp.

La motan, infertilitatea temporară se instalează între 4 şi 12 săptămâni de la administrare şi durează până la 18 luni.

La pisică, implantul se administrează în estru sau la 7 zile după estru şi eficacitatea se menţine până la 16-18 luni. Uneori, se poate manifesta estrul. La finalul perioadei active a implantului se poate manifesta o creştere pronunţată a estrogenilor.

Pentru tratamentul cistitei idiopatice, trebuie exclusă posibilitatea existenţei unei cistite infecţioase.

Obţinerea de produşi de concepţie la o anumită dată la căţele, evitarea efectului nedorit al estrului la căţele, suprimarea estrului la pisici pe o anumită perioadă, evitarea montelor nedorite sunt numai câteva dintre motivele care ne conduc la ideea că apariţia unui asemenea medicament pe piaţă este aşteptat de mult timp atât de către medici, cât şi de către proprietari.

4 Comments

  • As dori sa fie aplicata solutia castrarii chimice urmatoarelor categorii umane” parlamentari, guvernanti, oameni politici, patzakine, cotzoharle si manelisti…

    • !Aprob

  • cat costa castrare chimica pisica femela?

  • care este medicamentul pentru castrare chimica la pasari.

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!